Jesper Juul
Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen
Din kompetenta familj
Aggression : ett nytt och farligt tabu
Här är jag! Vem är du? : om närvaro, respekt och gränser mellan vuxna och barn
Pappa : dina utmaningar som man & partner
Det livsviktiga ledarskapet
Nu ska vi äta : barnfamiljens måltider
Är dagens barnfamiljer på väg att tappa bort den viktiga gemensamma måltiden? Den danske familjeterapeuten Jesper Juul ser tecken på det och vill med sin nya bok slå ett slag för måltidens betydelse – för den näringsriktiga matens skull och för det tillfälle till samtal, tankeutbyte och kontakt som måltiden ger. Konfliktområden kring mat och ätande behandlas med Jesper Juuls sedvanliga humor och värme. Orig titel: Smil! Vi skal spiseÖvers: Cecilia Wändell
Relationskompetens – i pedagogernas värld
Till för snart en generation sedan präglades relationerna mellan barn och vuxna av en ”lydighetskultur”. Så är det inte i dag. Dagens unga uttrycker med stor självklarhet sina åsikter och känslor, argumenterar och förväntar sig att bli tagna på allvar.
För dem som själva vuxit upp under en tid när barn i allmänhet var rädda för vuxna, väcker dagens frimodighet inte enbart glädje utan också frustration. Många pedagoger upplever vanmakt och osäkerhet, och man kan även se att unga lärare ger upp och söker sig till andra yrken med hänvisning till elevernas uppförande. Länge har man försökt dämpa rådvillheten genom att hitta nya sätt att kategorisera barn – för att förklara varför det plötsligt blivit så svårt att vara vuxen tillsammans med dem – och den pedagogiska debatten har till stora delar utmärkts av att man mer ägnat sig åt att förklara varför det är så svårt, än av att hitta fram till hur man kan få ett mer fruktbart och tillfredställande samarbete med de unga och deras föräldrar.
Den här bokens centrala begrepp relationskompetens är, enligt författarnas erfarenheter från skolors och förskolors vardag, nyckeln till den omsorg, lyhördhet och respekt som alla parter behöver. Den vuxne utvecklar sin relationskompetens i samspel med barnen och ungdomarna, medan dessa samtidigt bland annat utvecklar sin sociala kompetens.
Jesper Juul är familjeterapeut och författare. Sedan 1979 leder han The Kempler Institute of Scandinavia där han också är lärare och konsulent. Jesper Juul har tidigare skrivit ett flertal uppmärksammade böcker om relationen mellan vuxna och barn.
Helle Jensen är cand. psych., familjeterapeut och handledare i psykoterapi samt tidigare klinisk psykolog inom pedagogisk-psykologisk rådgivning. Sedan 1992 är hon knuten till The Kempler Institute of Scandinavia där hon är lärare och konsulent.
Bonusföräldrar : möjligheter och fallgropar
av Jesper Juul
Går det att leva harmoniskt i en bonusfamilj? Ja, men inte utan respekt och förståelse för att relationerna i bonusfamiljen inte är ”naturliga”, menar den välkända danske familjeterapeuten Jesper Juul. Styvfamiljen, bonusfamiljen eller plastfamiljen skiljer sig från den biologiska familjen på en väsentlig punkt: alla familjemedlemmar har inte en kärleksrelation med varandra. Det är viktigt att vara medveten om det, eftersom kärnfamiljen fortfarande utgör en slags mall för våra drömmar, mål och fantasier. Det är minnena från kärnfamiljen eller drömmarna om den som vi jämför styvfamiljen med, och det håller den inte för.Och precis som den traditionella kärnfamiljen har också dessa familjer en tendens att ramla i fallgropar. I Bonusföräldrar beskriver Jesper Juul hur relationerna i bonusfamiljen mellan de vuxna och barnen kan och bör förstås och utvecklas till ett samarbete istället för en svårighet. Jesper Juul betonar vikten av tid för att bygga förtroende, tajming och sunda förväntningar.Boken vänder sig till alla som har en relation i eller i närheten av en bonusfamilj, den angår alla åldrar och samhällsgrupper. Trots att det är en väldigt vanlig situation saknas det böcker i ämnet. Nu finns Bonusföräldrar som beskriver och vägleder.
Empati : det som håller samman världen
av Helle Jensen , Jes Bertelsen , Jesper Juul m.fl.